Vés al contingut

InMemoriam

InMemoriam dels nostres companys i companyes del Hospital

En memoria Antoni Curós Abadal:

Dr. Antoni Curós
Dr. Antoni Curós Abadal

Aquest mes de juliol el dia 25, en Toni Curós ens ha deixat després d’enfrontar-se a la malaltia, més ben dit a dues malalties de càncer. La primera detectada quasi per casualitat o per intuïció personal d’ell, quan se li va trobar una neoformació al colon. Aquesta es va operar i resoldre amb èxit assolint la curació completa. Però en les proves fetes també es van trobar uns petits nòduls al pulmó que van resultar d’una altre tipus de tumor, més difícil de resoldre i que va requerir quimioteràpia, molts controls i proves, amb la consegüent afectació de la vida personal i que l’ha portat al desenllaç final.  

El Toni va ser de la generació del desenvolupament de l’hospital, com molts dels que ara estem jubilats, i va ser especialment actiu i un puntal de referència en el servei de cardiologia. Era un bon clínic en l’atenció als malalts, i es va centrar en l’atenció dels malalts crítics a la unitat coronària, de la que va ser cap clínic.

Però també es va preocupar per una visió més general de la salut en el que fa referència a la prevenció i en concret a les actuacions sanitàries urgents amb els primers símptomes de la malaltia coronària. Va participar amb publicacions, registres i aplicacions clíniques, de les que cal citar la implantació del codi Infart, que està donant resultats sorprenents. 

Era un clínic de vocació no només en el treball sinó també en la vida personal. Era un bon company i, el més important, una excel·lent persona.

Un cop jubilat, va ser dels fundadors de l’Associació de metges i facultatius jubilats de Can Ruti, i membre de la junta directiva durant 6 anys, en els que va ser actiu amb propostes importants i criteris molt assenyats.

Després va ser coeditor del web de l’associació, web que havia iniciat en Josep M. Salaldié. No sé si per la seva afició periodística o per habilitat natural, les seves ressenyes van ser magnifiques.  

Coincidint en les trobades de jubilats i en la junta, ens redescobríem com companys que havíem compartit malalts, però ens adonàvem que ara érem amics. Quan la malaltia no va anar bé, vàrem trobar altres punts de nexe. 

Un nexe va ser la mort de la meva dona, ara fa dos anys, i com va encarar el final dels dies. En aquesta etapa vàrem parlar i compartir aspectes de la vida que habitualment no comentem obertament. Vàrem parlar de la malaltia, de la vida, de la mort, de les experiències properes a la mort, i del possible més enllà.

Un altre nexe va ser la muntanya. Al Toni li agradava sortir a passejar per la vora de casa a Cardedeu i sovint anava a asseure’s a un banc on contemplava una vista magnífica del Montseny. Justament poc dies abans, amb uns amics jo havia pujat al Sui o Sull, cim que està a la vista des de l’esplanada de Cardedeu. Contemplant el paisatge intentava parar la roda de pensaments fatalistes, i buscar la serenor de la ment.

La junta de l’Associació ha seguit amb inquietud l’evolució de la salut del Toni i ara que ha arribat al final ha expressat un sincer condol per la família i amics, condol que comparteixo.

Toni la teva partença ens deixa un buit… però amb un record, uns records, tan positius que no indueixen tristor, sinó pau… Així esperem que estiguis, després del patiment, en pau.

Adeu amic…

Teixi.

En memoria Pedro Salisachs Rowe:

Us comuniquem que el passat 27 de desembre va traspassar el Dr. Pedro Salisachs Rowe, primer Cap de Servei i fundador del servei de Neurologia de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Excel·lent professional que va realitzar la seva formació a l’hospital Kremlin-Bicêtre de Paris i al National Hospital for Neurology and Neurosurgery Queen Square de Londres. Posteriorment va desenvolupar la seva activitat professional al nostre hospital a on es va jubilar l’any 2004.

Els membres de la Junta lamentem la seva pèrdua i volem fer arribar aquest sincer condol als seus familiars i amics.

Que descansi en pau,.

Junta de l’Associació de Metges I Facultatius hospital Germans Trias i Pujol. 

En memoria del nostre amic Xavier Bonafont:

El passat mes de gener 2023 ens va deixar el Dr. Xavier Bonafont, qui va ser Cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital des del 1995 fins al 2019, any en que es va jubilar.

Com a company de feina voldria utilitzar aquest espai per agrair-li tot el que ens va ensenyar als que vam tenir la sort de poder treballar amb ell. Com a amic, vull agrair-li la seva amistat, compartida també amb la seva estimada dona, la Joan

Vàrem passar moments difícils però amb il·lusió i treball vam tirar sempre endavant. Ell em va ensenyar a estimar aquesta professió amb alegria i coratge per poder avançar amb positivitat amb el servei i pel bé de l’hospital. Tot el que he pogut ser professionalment va ser gràcies a ell i sempre li estaré agraïda

Moltes gràcies Xavier per tots els anys que ens vas regalar. Sempre et recordarem amb un afecte especial, tant els teus companys del servei i de la resta de l’hospital com jo a títol personal.

Mercè Ardèvol

Servei de Farmacia

 

Escrit de comiat al company Joan Costa

20 de gener de 2023

 

Aquest és l’escrit que han fet conjuntament l’Annabel Barriocanal, l’Anna López i l’Eva Montané que li ha donat forma.

Alumne entusiasta de la primera promoció de la Universitat Autònoma de Barcelona, en Joan va exercir com a metge general a la geografia catalana des dels inicis de la seva carrera. D’aquesta primera etapa professional sempre parlava amb afecte i nostàlgia. Metge vocacional, recordava sovint amb enyorança pacients i anècdotes d’aquella època. Una medicina generalista de proximitat amb un contacte molt humà amb el pacient i les seves necessitats, oferint una atenció global encomiable que va exercir amb dedicació i il·lusió. En paraules seves havia triat la medicina amb voluntat de servei.

Al 1982 va deixar la medicina general per a formar-se amb el Professor Joan Ramon Laporte, com a especialista en Farmacologia Clínica. Una especialitat que va exercir inicialment a l’Hospital Vall d’Hebron, i que va desplegar posteriorment a partir de l’any 1990, a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP), inicialment al costat d’un referent de l’especialitat al nostre país, el Professor Pau Salvà, i posteriorment convertint-se ell mateix en Cap de Servei durant una dècada fins a la seva jubilació al 2013.

Estimava la Farmacologia Clínica i s’hi va dedicar en cos i ànima. S’havia format amb referents com els Professors Josep Laporte i Sergi Erill, i era un ferm defensor de l’ús racional dels medicaments, basat en evidències científiques. Va participar en diverses comissions i comitès tant de l’hospital com del Departament de Salut, intentant aportar sempre una perspectiva humanística en les diverses activitats com a farmacòleg clínic, en les que mai deixava de tenir present el benestar dels pacients.

També es va interessar per la bioètica en la recerca i durant anys va ser President del Comitè d’Ètica de la Investigació Clínica (CEIC) de l’HUGTiP i d’altres institucions sanitàries de Catalunya, activitat que va mantenir inclús durant la seva jubilació.

Gaudia amb la docència i va ser Professor Titular a la Unitat Docent GTiP, on va impartir classes de Farmacologia General i de Farmacologia Clínica a diverses generacions de metges i metgesses. També molts dels farmacòlegs clínics que exerceixen actualment van aprendre al seu costat una especialitat que s’estimava i que va voler transmetre als residents del seu servei durant anys.

Va ser president de la societat Catalana de Farmacologia, que va dinamitzar entre els anys 2015 i 2020, i membre de mèrit de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.

Els qui vam treballar amb el Joan, apreciàvem el seu caràcter afable, generós i servicial, sempre disposat a ajudar els qui l’envoltaven en tot allò que pogués ser d’utilitat, amb una gran capacitat de feina, i sempre disposat a donar un cop de mà. Sortir a navegar i a pescar amb la barca era la seva passió, i així que podia marxava a Cadaqués amb la seva família, de la que se sentia recolzat i estimat, i n’estava orgullós. Va ser un gran professional i una gran persona.

 

Dra. Eva Montané, MD, PhD

 

Servei de Farmacologia Clínica

 

Hospital Universitari Germans Trias i Pujol

 

Universitat Autònoma de Barcelona

 

08916 Badalona, Spain

 

Tel: 34.93.4978865 (ext. 3711)

Comiat del company José Vicente Pérez Godos

 

17 de desembre 2022

Ens ha deixat un bon company: José Vicente Pérez Godos.

Fa alguns dies, el 19 de novembre, ens va deixar en José Vicente Pérez Godos, que havia treballat al servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’H.G.T. i P. on s’havia jubilat l’any 2010 i va ser membre de la nostra associació des del 2017.

En José Vicente era bona persona, company i amic, infatigable i sempre de bon humor.

Bon metge que des de 1988 en que es va inaugurar el servei de Ginecologia i Obstetrícia ,fins a la seva jubilació va ajudar a néixer a molts fills i filles dels treballadors i familiars del Hospital.

Et recordarem amb un somriure i molt afecte.

Descansa en pau.

Miguel Jiménez

MANEL SOLER OBRADORS: EL TINDREM SEMPRE PRESENT

Febrer 2022

Jordi Klamburg

Aquest mes de febrer hem dit adéu al metge, company, amic, i sobre tot home bo Dr. Manel Soler Obradors.

El pare i la mare d’en Manel varen ser metges, coincidència ara habitual però als anys 40 era molt poc freqüent. Probablement va ser un determinant de la seva vocació.

La seva formació hospitalària es va iniciar com a resident de Medicina Interna a l’Hospital de la Vall d’Hebron, per integrar-se a l’equip de metges adjunts del Servei de Medicina Intensiva, dirigit pel Dr. Antoni Tomasa Torrellardona.

En Manel va ser un entusiasta i gran defensor de la Medicina Intensiva. Va participar activament en la creació i desenvolupament de l’especialitat que tants fruits ha donat. Va ser secretari de Redacció de la revista Medicina Intensiva al seus començaments des del 1977 al 1979, per desenvolupar el càrrec després de Redactor en Cap fins l’any 2003. El seu tarannà seriós, metòdic, rigorós i analític i sobre tot molt professional es va traduir en un estil ple de critiques constructives, que va permetre aconseguir un nivell científic de prestigi reconegut arreu.

Vaig tenir la sort de poder gaudir de les seves ensenyances quan, als anys 70, de resident, em va introduir i il·lusionar en conceptes de fisiologia respiratòria, i més tard va ser per mi i per molts un gran referent en el coneixement de la importància de la nutrició del malalt crític.

A l’any 1983 com a cap de secció va participar activament no només en la creació de la Unitat de Medicina Intensiva de l’Hospital Germans Trias i Pujol, sinó que va col·laborar amb gran dedicació en la posta en marxa de tot l’Hospital. Les seves assenyades, opinions, reflexions i consideracions varen ser d’un gran ajut que de ben segur varen fer possible que l’hospital de Can Ruti sigui el que és ara.

Durant 48 anys he tingut la sort de compartir amb ell molts moments carregats d’il·lusions per la inauguració d’un nou hospital i creació d’un nou servei de Medicina Intensiva, altres moments bons quan la feina es veia recompensada per la bona evolució dels pacients o no tan bons quan la malaltia podia més que nosaltres. D’ell vaig aprendre a ser pacient i perseverant i a creure que tot és millorable. I sobre tot que no es pot tirar la tovallola per més que en tinguis ganes.

M’agradaria poder transcriure aquí les paraules que la seva filla Roser, en nom de la família, ens va fer arribar el dia del seu enterrament, que comparteixo i penso que defineix exactament com era en Manel!

Ens deia que el Manel era una persona assenyada i recte; savi i analític en la seva professió i vocació, la Medicina; referent i rigorós com a mestre; bondadós i cuidador amb els del seu voltant. Bona persona, discret, afectuós, íntegre, generós, i també estricte i seriós. També ens va recordar que no ens tenia que estranyar la seva decisió de com i en quin moment volia marxar.

La seva claredat mental i enteresa emocional la tindrem sempre present.

Descansi en pau!

Jordi Klamburg

Adeu-siau a l’amic Josep Lluís Casals que va traspassar el 24 de juliol de 2021

5 d’agost de 2021

Natural de La Granja d’Escarp al Segrià, va estudiar Medicina a la UB i a l’any 1971 es va incorporar com anestesiòleg a l’hospital Clínic quan el Servei d’Anestesiologia encara no estava estructurat com a tal. No va ser fins un any més tard que el Servei dirigit pel Dr. Planella va començar a organitzar-se com a Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor. Ell va ser un puntal per a la formació dels residents.

Va compaginar el seu càrrec d’adjunt a l’hospital Clínic amb el de Cap de Secció a l’hospital de Santa Coloma fins que a l’any 1988 l’ICS va traslladar l’obstetrícia a l’hospital Germans Trias i Pujol moment en el que es va dedicar plenament a aquest hospital. A Can Ruti va ser cap de secció juntament amb el Dr. Canet i la Dra. Garcia Guasch sota la direcció del Dr. Vidal fins que aquest ens va deixar.

El Casals era un home de la terra ferma, treballador incansable, auster, honrat, sincer i noble. Les seves observacions sobre l’anestesia i la vida han fet escola, les recorden les diferents promocions de residents que el van conèixer i es transmeten de generació en generació. Les seves èpiques frases van ser recollides en un llibre que li va lliurar el Servei el dia de la seva jubilació.

Portava a sobre la saviesa de la vida. La seva actitud i comportament estaven alineats amb la terra i la natura. El pagès que portava a dintre feia que acceptés les inclemències de les situacions difícils, les acceptava i posava remei de seguida. L’anestesia és de vegades impredictible i ell, amb la tranquil·litat del coneixement i l’experiència sempre en trobava la solució. A quiròfan donava tranquil·litat i seguretat. Els cirurgians, la infermeria i els companys del Servei sempre agrairem aquesta fortalesa i serenitat.

Era meticulós i endreçat motiu pel qual es va encarregar del material de tot el Servei quan encara no hi havia una supervisora amb dedicació plena al Servei. No hi havia monitor o respirador del que ell no en sàpigues l’estat i situació.

Al Servei vam viure moments de molta il·lusió, creixement i èxits col·lectius però també vam viure tempestes i ventades que ell ens feia viure com a fenòmens naturals que passarien i en sortiríem enfortits. Fugia del perill i del conflicte però no deixava de dir el que calia en tot moment. Va facilitar la convivència entre nosaltres i entre companys d’altres especialitats i estaments.

Com diu L’artista japonesa Chiharu Shiota, “la mort pertany al cicle de la vida com una nova forma d’existir, és com moure’s cap un univers més gran on romanen els nostres pensaments i records”. Allà hi romanen també els nostres companys i companyes que han marxat amb els que el Casals estarà fent tertúlia. Dona’ls molts records de part nostra.

Roser Garcia Guasch

Anestesiòloga

En Jaume Canet -una breu nota-. 13-01-2021

Enric Càceres.

35 anys separen aquestes dues fotografies amb en Jaume.

La muntanya va esser la passió compartida. Sortíem sovint, sols o amb en Jordi Matías, també company de Can Ruti.

En Jaume era reservat, i jo també . Compartíem inquietuds, experiències i confidències. No ens feia falta parlar gaire per saber com estàvem, quins sentiments teníem i com ens trobàvem. Aquest espai de relació personal el vàrem trobar ben aviat i el vàrem mantenir tots aquest anys sense cap esforç, ens era fàcil.

Després d’aquests primers anys varen venir temps de projectes mes ambiciosos , la majoria de vegades compartits amb en Jordi. Vàrem gaudir molt els tres plegats i vàrem viure moltes experiències inoblidables. L’exploració de les parets de Pineta, i la comunicació entre Añisclo i Marboré van suposar jornades molt llargues, i de vegades complicades de les que gaudírem durant mitja dècada

Poc desprès s’hi va afegir la família, la Maria José, la Maite i els nostres fills.

 L’Arnau, en Bernat, l’Anna, el Marcel i el Ferran ens acompanyaven sovint, vivint un munt de travesses, llacs, refugis i anècdotes plegats.

Els fills es varen fer grans, experts i entràrem en l’època de les grans conquestes, arrossegats per la seva força i la seva empenta. Va ser una etapa prou llarga, divertida i plena d’experiència.

El temps va anar passant i vàrem tornar a quedar-nos sols. Vàrem continuar sortint plegats però vàrem intuir que el temps se’ns escapava. Per això al 2018 vàrem decidir fer el projecte més llarg i que durant mitja vida havíem somiat. Creuar els Pirineus de mar a mar, d’anada i tornada, sortint caminant des de casa. Això representava 2.300 kilòmetres i més de 100 mil metres de desnivell. Per això ho vam anomenar 100 Fites . (* -Referències-)

Hi vàrem esmerçar 4 mesos, caminant i vàrem ser molts feliços al preparar-ho, al fer-ho i al recordar-ho. La Montse i la Maite varen respectar que a aquestes alçades estiguéssim 4 mesos desconnectats de tot, gaudint del que més apreciàvem: anar a caminar per les muntanyes.

En Jaume, mentre caminàvem, em deia sovint :……..quina sort que ho hem fet ara, sinó potser més endavant no podríem… . Com moltes altres vegades quanta raó que tenia. Se’ns va fer curt (gaudint) i llarg (enyorant els nostres). Aquest doble sentiment serà sempre inoblidable. Quina sort poder-ho fer, quina sort poder-ho recordar.

En Jaume era reservat, auster però ferm amb les seves creences. No li era fàcil compartir la intimitat però sí el seu pensament. L’honestedat i la dedicació professional el caracteritzaven. Pot ser per això els darrers anys se’n havia cansat i volia gaudir de la vida sense l’estrès professional. Això també ho vàrem compartir com amb molts altres companys de la nostra generació, potser fruit del desencantament de l’evolució de la nostra feina, malgrat que amb poc que se’ns provoques, podíem tornar a engrescar-nos .

Només van ser quatre mesos, però inoblidables, també per ell.

Senzillament gràcies. Gràcies Jaume, per el record del que encara puc gaudir.

-Referències

  1. Voltant les parets de Pineta -I-Revista Muntanya Numero 852, Abril  2004
  2. Voltant les parets de Pineta-II- Revista Muntanya Numero 853, Juny 2004
  3. 100 fites La travessa dels Pirineus en 100 etapes Revista Muntanya numero 930 setembre 2019
  4. https://travesiapirenaica.com/100-fites-hitos-para-la-desconexion/
  5. https://www.rtve.es/ala carta/audios/mes-que-esport/mes-esport-100-fites-per-desconnexio-amb-jaume-canet-enric-caceres/4959362
  6. https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/100-fites-per-a-la-desconnexio-el-gran-repte-de-dos-metges-per-entrar-a-la-jubilacio-per-la-porta-gran/video/5769632/
  1. http://rutesentrerefugis.com/croniques/100-fites/
 
13-01-2021

Emili Pérez Picañol. In memoriam

24 d’abril de 2018

 

Avui, dia de Sant Jordi, en arribar a casa després de compartir alegria pels carrers de Barcelona, ​​m’arriba la notícia de la mort d’Emili Pérez Picañol, Cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia fins fa poc i actualment encara Professor Titular de la assignatura. No ha estat una sorpresa. Malauradament feia alguns dies que ho esperàvem. Alguns dies en què havíem compartit amb ell i amb la seva família un comiat que ara se’ns ha fet curt. Tantes coses que podríem haver-li dit.

Amb l’Emilio havíem compartit gairebé 30 anys de treball professional. Ell com obstetra. Jo com neonatòleg. Tantes coses de l’obstetrícia que em va ensenyar. Algunes coses de neonatologia que jo li vaig ensenyar. Però el més important que vam aprendre i demostrar és que de veritat es pot treballar en equip. Dues especialitats diferents. Però amb un objectiu en comú.

Compartíem també una cosa que crea vincle. Ell va assistir el part dels meus quatre néts. Jo atenia com a pediatre als seus dos néts.

I finalment l’Emili, i la seva família, ens han donat, a tots, en els seus últims quatre mesos de vida, una lliçó de com afrontar una malaltia insuperable. Assumint la realitat amb enteresa i compartint amb família i amics els seus últims dies.

Emili et trobarem a faltar. Però el teu record romandrà sempre en la nostra ment i al nostre cor.

Antoni Natal

 

 

Cristina Riera Riezu. In memoriam

23 de gener de 2018

 

La matinada del divendres 19 de gener d´enguany ens ha deixat la Cristina Riera Riezu als 57 anys d´edat. La Cristina va ser la primera resident del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l´hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Acabada la residencia va ser metge adjunt del Servei de Rehabilitació i posteriorment va exercir com a metge adjunt a la Unitat d´Hospitalització a Domicili, especialitat de rehabilitació, fins que el desembre del 2011 va estar diagnosticada de càncer i per la gravetat de la malaltia va haver d´abandonar la seva carrera professional.

 

La Cristina ha estat una excel·lent metgessa i una estimada companya. Els que vam tenir el privilegi de compartir moltes hores de treball a l´antic Servei de Rehabilitació ens sentim molt orgullosos d´ella. Però amb la Cristina vaig tenir a banda d´una relació laboral una relació d´amistat personal que em va permetre gaudir d´un coneixement més íntim del seu estimat Ramón i desprès del seu desitjat fill Àlex.

Recordo com si fos ara mateix alguns detalls quotidians. Sent ella, resident, un dia desprès de dinar a la Secretaria del Servei em va dir: “Ramon hauria de sortir una mica abans de l´hora perquè he quedat amb un noi a la cafeteria La Oca de Barcelona”. De la manera que m´ho deia vaig pensar que havia de ser molt bo per ella. Aquell noi era en Ramón Miralles. Freqüentment parlant de temes professionals o intranscendents, la Cristina deia qualsevol cosa del tipus “en Ramón m´ha dit o m´ha comentat tal cosa” i tot seguit afegia amb un ampli somriure, “però em refereixo al meu Ramón”.

També els anys que la Cristina i en Ramón varen lluitar per la adopció del seu Àlex van ser molt intensos i esperançadors. Quants viatges, quan de patiment per si tota la paperassa entregada estaria correcte per aquell entorn legal que ells ho percebien com a molt complex !!. Però al final van obtenir el seu fruit desitjat: l´Àlex va formar part de la seves vides.

Cristina has lluitat amb molt coratge tots aquests anys per superar una malaltia molt agressiva i ho has fet amb una fermesa exemplar.

Quan es dóna la mort d´una persona especial i bona a una edat que no li correspon, és inevitable tenir un sentiment d’injustícia.

 

Un gran petó Cristina.

Ramon Coll en nom de la Junta de Metges i Facultatius Jubilats de l´hospital Germans Trias i Pujol.

In Memoriam

Record per en Salvador Bayona. Metge Uròleg del nostre hospital

Ningú del nostre hospital i del seu entorn, queda indiferent davant el traspàs del Dr. Salvador Bayona. La seva bondat, integritat i humilitat, com persona i com bon professional, el fan mereixedor de formar part dels records de tothom que ha tIngut relació amb ell, com a company o com a pacient. Ell és i serà, aquesta espelma que la seva flama mai s’apagarà de la nostra memòria.

Josep Maria Saladié Roig

13-12-2016

Ves al contingut