El web dels metges jubilats de Can Ruti, obre una nova secció dedicada a la història en general i a la medicina en particular.
Invitem a tots els associats que estiguin interessats que participin enviïn els seus treballs. Per fer-ho utilitzeu el formulari de contacte i en el desplegable assumpte seleccioneu Apunts d’Història.
Anirem afegint les noves aportacions en el llistat següent.
Trepanacions a la prehistòria. ¿Quan, com i perquè?. Article de’n Jaume Coll Cantí
Breu Història de Nadal. Article d’en Jaume Coll Cantí
Batalles medievals. Article de l’Alonso Flores
MACBETH, La corrupció i l’ambisció política. Article d’en Roman Galimany.
- Mitologia Grega i Romana (Parts 1, 2, 3, 4 i 5). Articles de l’Alonso Flores
- Miguel de Unamuno. Artícle de’n Romàn Galimany
- DE DÒRIA MANFREDI A LIÙ. (ÒPERA TURANDOT). Romàn Galimany
- Tapis de la creació. Catedral de Girona. August Corominas
- Olimpiades de Munich 1972. Atentats i les seves seqüeles a nivell mundial.
- Breu història de la marxa verda 1975.
Hola de nou, jo si veig les figures 2 i 3. La 2 es una trepanació d’un crani al antic egipte i la 3 son unes destrals de sílex del neolític. Fotos que vaig fer al museu britànic fa anys.
Ara sí han aparegut les figures 2 i 3!
Gràcies per les explicacions i comentaris.
Abraçada
Moltes gràcies Guillem per el teu amable comentari-
En relació al que comentes ja saps que en aquest món hi ha de tot, hi havia una associació que promulgava fer-se trepanacions per augmentar el nivell intel·lectual dels subjectes. Venien per internet KITS de trepanació !!!!!. Ensenyaven radiografies individus que tenien fins i tot 5-6 forats al crani. Inclòs publicaven entrevistes a suposats metges que recolzaven la pràctica perquè el flux cerebral augmnetava mesurant-lo amb ECO-Doppler transcranial. Total pensament màgic o estafa. El fet es que si d’aquí a mil anys un arqueòleg desenterrés un crani amb 5-6 trepanacions d’un d’aquests individus no sabria si aquesta pràctica seria deguda a finalitats mèdiques o a pràctiques màgiques. Hi havia unes tribus a l’africa que fins la primera meitat del segle XX practicava trepanacions, els Kisii o Kishi a l’actual Kenia i els Lugbara al’actual Tanzània. Els Kissi ho feien per motius “mèdics” , traumatismes cranials, cefalees posttraumàtiques, epilèpsia…. si vols informació més detallada mira aquest article de 1985 publicat al annals of plastic surgery, molt interessant on s’explica com ho feien, la mortalitat, supervivència i el tractament post quirúrgic.
https://www.researchgate.net/publication/19282145_Traditional_Craniotomies_of_the_Kisii_Tribe_of_Kenya
Per altra banda la tribu de Tanzània sembla que ho feien per motius màgics i en la majoria dels casos no arribaven a perforar l’os del crani.
Moltes gràcies, Jaume. Article molt interessant!
No acabo d’entendre aquesta primera frase: Si d’aquí a mil anys uns arqueòlegs trobessin cranis del segle XXI amb signes d’haver patit una trepanació, probablement no tindrien problemes per poder respondre les preguntes de com, quan i perquè de tal tècnica quirúrgica. Almenys en la majoria dels casos, perquè hi ha una associació que promou la trepanació com a mètode per elevar la capacitat intel·lectual com a conseqüència de la suposada alteració del flux cerebral, produïda pel fet de practicar un forat al crani. En aquests casos trobarien cranis amb una o més trepanacions, que serien inexplicables excepte des del punt de vista de la màgia i els rituals.
Les figures 2 i 3 no apareixen.
Salut!