Vés al contingut

MACBETH, LA CORRUPCIÓ I L’AMBICIÓ POLÍTICA

Amb la tragèdia Macbeth, Shakespeare exposa tot un reguitzell de consideracions sobre els perills que comporta l’ambició, presentada com un poderós agent corruptor. L’ambició és la característica principal del caràcter de Macbeth i de Lady Macbeth, i també la causa de la seva ruïna, doncs, en el cas d’aquests personatges, l’ambició va acompanyada de la traïció.
Creada entre 1605 i 1606, entenc que és la tragèdia de Shakespeare (1574-1616) més estructurada i de construcció més meditada. Ens introdueix en un món fosc i fantasmagòric de discòrdia i de confusió moral on, entre al·lucinacions, conjurs, crims i prediccions, som testimonis de la degradació irreversible d’un home impulsat per l’ambició i la manipulació que Lady Macbeth li instil·la.

Macbeth, un general de l’exercit d’Escòcia -fidel al seu rei i bona persona-, induït per la seva dona fa un canvi profund, encara que gradual, del seu caràcter i es transforma en un tirà cruel i despietat, odiat i traït per tothom. Tot comença quan la seva muller, Lady Macbeth, l’incita a matar al rei per poder ser-ho ell. En un principi dubta, però la força manipuladora i els arguments de la seva muller fan que l’obeeixi i el mati. Això li produeix forts remordiments, però el corcó de l’ambició, que ha entrat via manipulació conjugal, ja el té a la soca, i ha decidit arribar fins al final.

Mata un dels seus millors amics, Banquo, company de mil batalles i també general, ja que les mateixes bruixes que van predir l’ascens de Macbeth, també li anunciaren que la descendència de Banquo regnaria a Escòcia. Després de matar-lo tornen els remordiments (el fantasma), però després de cada crim augmenta la violència i torna a matar; ara la família de Macduff, perdent ja tota la sensibilitat al final de l’obra. Però no perd només tota la sensibilitat sinó també el sentit de la vida, i tant li fa morir com viure; només l’obsessió d’acabar allò que ha començat. La duresa arriba als seus subordinats que l’odien i el traeixen a l’hora de la veritat.
Lady Macbeth és freda, calculadora i perversa. És la que incita Macbeth a cometre el regicidi i és la que inspira tota la història, però també pateix una transformació gradual al llarg de l’obra fins arribar al suïcidi. Crítica, en un principi, amb Macbeth pels seus remordiments, poc a poc es va ablanint, amb el pes de la seva culpa, fins a intentar dissuadir el seu marit i suïcidar-se.

Però és més que un personatge pervers. Se sent culpable, i és aquí on veiem el personatge que pateix també amb el mal. Hi ha una relació entre fatalitat, voluntat personal i culpabilitat molt inquietant. Crec que si ens identifiquem amb Macbeth és perquè nosaltres també tenim el sentiment de què estem violant la nostra pròpia naturalesa, com ell viola la seva. El primer drama expressionista de Shakespeare sembla tenir una manifestació viva del nostre entorn. L’element prolèptic de la imaginació de Macbeth arriba fins a la nostra pròpia aprehensió, el nostre sentit que allò que és espantós resta encara per arribar, i que no tenim més opció que participar d’això.

 

Per tornar al apartat dels apunts d’història podeu pulsar aquí

Roman Galimany. Web: https://romangalimany.cat/

2 comentaris a ;ldquo;MACBETH;rdquo;

  1. Jaume Coll-Canti

    Part de l’església i de la societat en general sempre han menyspreat o han fet de menys a les dones, al menys fins el segle XX. En el concili de Nicea es van declarar com a vàlids els 4 evangelis canònics on la figura de Maria Magdalena es tractada d’una manera que posteriorment se la va identificar com una meuca, malgrat que en els evangelis canònics no es diu això en cap lloc. Només es fa referència que era una pecadora (Lluc, 7:47) i que d’ella van sortir 7 dimonis (Lluc 8:2).

    En el segle XX una artista austríaca, que va fugir dels nazis, es va instal·lar a EEUU, se la coneix per la seva activitat artística i per protagonitzar el primer film de la història on apareix un nu integral femení, era Hedy Lamarr . El que no es tan conegut es que aquesta senyora va inventar (era enginyera) un sistema de comunicació que actualment és utilitzada per als sistemes de posicionament per satèl·lits (GPS, GLONASS), els enllaços xifrats militars, les comunicacions de la llançadora espacial amb la Terra i per empreses que fabriquen des de telèfons mòbils fins a sistemes de xarxa sense fils (Wi-Fi). No fou fins desrpès de la seva mort a l’any 2000 quan li van reconèixer els mèrits (2014, a títol pòstum, Lamarr va ingressar a la National Inventors Hall of Fame).

    Sobre el tema de Lady Macbeth ella inspira a Macbeth, però el que “apreta el gallet” es ell, al meu parer ella no canvia a Macbeth, senzillament descobreix allò que ja estava amagat en el cor del general.

    En fi, gràcies Roman per la teva aportació, esperem que en i hagin més en el futur

  2. Josep Teixido

    Gracies Roman per aquest article.
    Interessant aquesta anàlisi de Macbeth i de l’ambició humana, però el missatge més punyent és el de la dona com instigadora del mal…
    El feminisme actual potser hi diria alguna cosa…
    Teixi

Deixa un comentari

Ves al contingut