Vés al contingut

Cap-i-Pota

Recepta de Cap i Pota

Una mica d’història

El Cap i Pota es un plat típic de la nostra terra. Similar als “callos” plat típic madrileny d’on es té referència en la novel·la ‘Guzmán de Alfarache’ de Mateo Alemán on es diu: “Revoltillos hechos de las tripas, con algo de los callos del vientre”, a finals del segle XVI. Però l’historia d’aquests menuts ve de molt lluny, a l’Ilíada s’ofereix a Aquil·les un plat de tripes. Hi ha referències històriques als plats de menuts a gairebé tots els països d’Europa, els podreu trobar al llibre “Cap i Pota” el gran llibre dels menuts d’en Jaume Fàbrega.

A casa nostre trobem referència al  llibre de receptes d’inicis del segle XVIII, “Avisos i instruccions pel cuiner principiant”, del monjo franciscà Josep Orri. Més recentment en tenim referència d’en Josep Pla que anava a la fonda Europa de Granollers o d’en Salvador Dalí que anava al restaurant Duran de Figueres (ca la Teta).

Aquí us explicaré com fer el Cap i Pota a la meva manera amb cigrons i una picada d’ametlles, avellanes i xocolata. Es un plat de cuina de mercat

Recepta

Material Fungible

          • 1 Kg de Cap i Potacap i pota
          • Una fulla de llaurer
          • Xoriço picant de León
          • Sofregit de tomata i ceba (millor preparar amb anterioritat) ja que needssita bastant temps per l’elaboració si volem que la ceba quedi enfosquida (sense cremar)
          • Oli (AVOE)
          • 3 alls
          • Cigrons del Sauco ja preparats(els tinc fet previament) aproximadament 250g. També es pot utilitzar un pot d’aquests que venen al supermercat, però de veritat no es el mateix.
          • Pebre vermell picant (del Vero)
          • Pebre vermell dolç (del Vero)
          • Vi ranci (uns 30 ml)
          • Brou de carn (500 ml), aquí si que de vegades utilitzo el del super marca Aneto pq em sembla una mica millor que d’altres.
          • 1 o dos bitxos o cap, segons el gust.

Mètode

El cap i pota una vegada tallat el poso amb aigua freda + una fulla de llorer una mitja hora (netegem les impureses que pugui haver).

Una vegada net el posem amb aigua bullint durant uns 5 minuts (acaben de netejar i el llorer te certes propietats antisèptiques. El retirem i reservem.

En una casola posem oli i 2 alls (aquí es pot posat el bitxo si el volem). Una vegada daurads, afegim el sofregit, el cap i pota i el xoriço. Ho deixem tot remenan uns 5-10 minutets a foc mig.

En aquest punt afegit 400 ml del brou (en guardem 100 ml) 1 culleradeta de pebre vermell dolç i una altre de picant. Ho deixem fer xup-xup uns 25 minuts.

Mentre estant preparem la picada.

Primer una dent d’all de les tres la bullim durant 2 minuts per treure-li la fortor

Fem la picada 10 ametlles, 10 avellanes, xocolata, l’all bullit i els 100 ml de brou. Ho passo per el minipimer

Al final dels 15 minuts afegim el vi ranci i la picada. Ho deixem 10 minutets més fen xup…xup (veure video al final)

Hi ja Està. Aquí la feinada es preparar el sofregit (jo estic hores) i els cigrons, per això ho tinc preparat prèviament. Un altre dia us explicaré com ho faig perquè quedin tous. Per consultar altres receptes de cuina PULSEU AQUI

4 comentaris a ;ldquo;Cap-i-Pota;rdquo;

  1. Així ho faré! La cuina té una semblança important amb el laboratori i en aquesta recepta fins i tot cal controlar el pH que ha de ser alcalí, doncs hi afegiré NaHCO3.
    Ja et diré com em queda.

    1. Jaume Coll-Canti

      Si senyora, bicarbonat de sodi, amb això arribes a un Ph de aprox 8-9 (ho vaig mirar amb un d’aquells paperets que van errollats i agafen un color blau fort com més alcali es el suc….)Quan em vaig jubilar vaig fer un rastreig de com estovar els cigrons i havia un estudi d’una universitat que miraven la duressa del cigró desprès del remull, el facilitava la manca de Ca a l’aigua i el pH, ells arrivaben a 10, pero amb NaOH, poc recomenable per menjar….LLavors bicarbonat, una cullereta de café. I l’agua envasada no de l’aixieta de BCN que te molta Ca++. Ho he provat i es diferent, molt millor l’aigua amb poca duressa.

    1. Jaume Coll-Canti

      Si, no es complicat. Però has de tenir previament el brou, el sofregit i els cigrons, això si que consumeix temps. Per els cigrons necessites 12 hores de remull i 45 de cocció amb olla a presió. Per cert pa quedin tous el pH del remull ha de ser alcalí. El sofregit s’esta ben be un parell d’hores per caramelitzar la ceba…
      Ja em diràs que tal et queda

Deixa un comentari

Ves al contingut