Vés al contingut

Ve el Nadal

Nadal és, pels cristians, la festa més celebrada de tot l’any, però és una festa en la qual, curiosament, s’ha de menjar i beure molt, i pels obesos, diabètics, hiperlipídics o gotosos es planteja el problema de dieta o via lliure… Però intentant tornar a la base, del principi, és una festa desmesurada, perquè sobretot es menja i es beu calories i destil·lats. Jo, personalment, ho veig així després de molts anys de fer recomanacions (més o menys cas) a malalts metabòlics.

És bona la festa de Nadal si és una festa familiar que integra la família, que rebaixa l’estrès, és divertida i els petits en són els reis de la casa i els fa augmentar l’autoestima i la personalitat. També és buscat el procés del “CAGATIÓ”. És una festa d’estima familiar. Molta alegria i molt xivarri.

1. ARA VE NADAL… i MATAREM EL GALL

La vigília o dies abans comprar, comprar i comprar… Hi ha famílies que celebren ja el 24 nit amb besuc. Altres van a la Missa del Gall i mengen xocolata desfeta. A vegades es comença a rostir el gall dindi amb prunes, panses, pinyons, salsitxes, botifarres. El rostit final es fa el mateix dia. 

2. LA FARTANERA PANTAGRUÈLICA, HIPERCALÒRICA DE LA NIT DE NADAL I DIA DE NADAL I SANT ESTEVE

Per començar, l’anomenat “pica-pica”, que es tant potent que gairebé es té sensació de repleció… però després ve l’estimulant escudella i carn d’olla, escudella amb galets i una carn d’olla abundantíssima i variadíssima. I moltes pilotes.

A continuació gall dindi rostit i farcit que gairebé no es pot… però seguim… Venen els torrons variats, amb fruita seca (postres de músic), fruita del temps.

Després vi, licors variats (ratafia), bombons i (si s’escau, tabac i puros).

Cançons i/o poesies i felicitacions, segons cada família. La festa s’acaba molt tard. Comença més o menys a la 1 i acaba entre 8 i 9, o més tard.

I a veure com dormirem… I Sant Esteve, on es mengen (sobres) canalons i pollastre i marisc abundant.

Passat nadal hi ha cinc dies per recuperar-se del 26 al 30. Aquí es podria fer dieta hipocalòrica i exercici. Pels no malalts es recomanable, amanides i verdura a més de 5 km caminant.

Tornem el dia 31 Cap d’Any (Nit vella). Gran àpat per sopar marisc, llagosta i filets.  Molta beguda de cava i molta musica ballant (exercici físic  molt positiu).

El dia 1 menjar de “Diumenge” hipercalòric però  menys desequilibrat

Finalment  el dia de Reis, dedicat als infants i menjar pasta, carn i fruita

RECOMTE FINAL. Calculo que molts dies el càlcul nutricional es de 4-5000 kcal. I pot augmentar el pes  de 3 a 5 kg més, en funció del metabolisme individual i la ingesta  feta aquest dies. La preocupació nostre es que passarà amb els malats metabòlics. Intentar arreglar-lo amb dieta i exercici com caminar o nadar. Cada malat és un mon. Això no es cap crítica és un conjunt d’observacions fetes després de moltes festes de NADAL.

3. POST FESTUM-PESTUM… I UNS QUILOS, 2-3 DE MÉS

Des de l’època dels romans hi ha aquesta expressió que diu que després de les fartaneres ve la pesta, dolors d’estómac, vòmits, nàusees, diarrees, malestar abdominal, alcoholisme…

 4. QUÈ HI FAREM? O EXERCICI FÍSIC I ENCIAM. HI HA 5 FESTES.

Ens pesem i… horror, 3 quilos més. Què faig? Més pastilles?

Caminar, una volta a l’estany és ideal (caminar com si anéssim a buscar el tren) 8 Km.

Opció enciam i amanides durant 24 hores.

 

Per anar a la secció de d’articles i reportatges d’opinió PULSEU AQUI

Deixa un comentari

Ves al contingut